середа, 18 березня 2015 р.

DIY: Натуральні барвники для яєць

Подумалося мені, що одним склом обійтися у цьому блозі я не зможу, тож буду також ділитися цікавими творчими та корисними знахідками, із лемпворком прямо не пов'язаними. Вони часто надихають і стають у нагоді, а ще це просто весело й яскраво. Як, наприклад, цього разу, коли я спробувала старі бабусині та мамині рецепти й фарбувала яйця у різноманітні кольори виключно за допомогою природних барвників. Скоро Великдень, і, сподіваюся, вам результати мого експерименту також будуть цікаві :)


Існує багато "рецептів" для фарбування яєць. Найвідоміший, звісно, із використанням цибулячого лушпиння, але є й ще багато інших, що дозволяють надати яйцям усіх кольорів веселки. Я спробувала лише шість:

  • жовтий - куркума й шафран (із цими "барвниками" можна варити яйця менше 30 хв, але будьте обережні, бо вони дають дуже інтенсивний колір і можуть "пофарбувати" заразом усе підряд);
  • блакитний - чорна смородина;
  • червоно-коричневий - лушпиння цибулі;
  • бузковий - вишня та малина;
  • зелений - шпинат та кропива;
  • фіолетовий - чорний виноград.

Щоб отримати потрібний колір, необхідно ретельно розтовкти чи подрібнити "фарбник", покласти у каструлю чи іншу ємність, додати води у співвідношенні 2 склянки на 1 склянку зелені, ягід чи іншого (окрім спецій, їх достатньо чайної ложки), покласти туди ж сирі яйця, довести до кіпіння й на малому вогні кип'ятити протягом півгодини чи навіть більше (в залежності від того, якої інтенсивності колір ви хочете отримати). Для кращого закріплення результату у воду можна додати трохи оцту, а після змастити яйця краплинкою олії.

Усі ягоди я брала заморожені (залишки дачних "скарбів" з минулого року), як і шпинат, а от кропиву вдалося знайти свіжу, хоча й зовсім мало. Кольори, отримані у результаті, можна побачити на фотографіях.


Інтернетом та сімейними нотатками гуляють ще багато "рецептів" - їх я не перевіряла, але ви можете спробувати й їх. Бо які ж крашанки без творчості та приємних несподіванок, а? ;)

Варіанти кольорів та "фарбники":

  • темно-коричневий - кава, чорний чай;
  • світло-коричневий - сухий перець чілі чи кайєнський перець, сухе насіння кропу;
  • блідо-помаранчовий - сушена паприка;
  • жовтий - морква, шкірка апельсину чи мандарину;
  • блідо-жовтий - золотарник, ромашка, зелений чай;
  • рожевий - червоне вино, лушпиння червоної цибулі, журавлиний сік, сік буряка, щириця (амарант), шкірки авокадо;
  • червоний - буряк;
  • бордовий - гранатовий сік;
  • синьо-фіолетовий - чорниці (в залежності від часу обробки та кількості речовини можуть давати від блакитного до майже чорного кольору);
  • ніжно-бузковий - сушений гібіскус, виноградний сік;
  • синій - червона капуста;
  • зелений - листя примули, кора крушини чи ясеня, петрушка;
  • блідо-зелений - шкірки зелених та жовтуватих яблук, зелень фенхеля.

0 коментарі :

Дописати коментар